" Niin Pietari vastasi ja sanoi hänelle: 'Vaikka kaikki loukkaantuisivat sinuun, niin minä en koskaan loukkaannu'. Jeesus sanoi hänelle:" Totisesti minä sanon sinulle: tänä yönä, ennenkuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät".     Matt.26:33-34

Getsemanessa Pietari pakeni niin kuin ne muut kymmenen. Mutta kun ei kukaan ajanut heitä takaa, he pysähtyivät, ja Pietari ja Johannes uskaltautuivat katsomaan, miten Jeesuksen kävi.
Johannes oli ylimmäisen papin tuttu, ja hänen avullaan molemmat pääsivät sisään.
Menkäämme mekin tänään pihalle katsomaan, mitä tapahtuu.
Siellä on aika paljon ihmisiä.Enimmäkseen palvelijoita ja muuta ylimmäisen papin väkeä, jotka olivat olleet vangitsemassa Jeesusta. Yö on kylmä, ja pihalle on sytytetty hiilivalkea. Pietarikin menee lämmittelemään toisten joukkoon. Luultavasti puhellaan hänestä, joka on äsken otettu kiinni: ihmetellään, kuinka hänen käynee. Täällä pihallakin mieliala on Jeesusta vastaan.
Silloin paikalle tulee palvelijatar, joka on ollut portinvartijana. Hän tähystää hetken Pietaria; tuli valaisee tämän kasvot. Ja tyttö sanoo ääneen toisille:" Tämäkin oli hänen kanssaan."
Mutta Pietari ei ole ymmärtävinään, ja yrittää sillä tavalla päästä eroon kyselemisestä. " En ymmärrä, mitä sanot." Tämä oli Pietarin ensimmäinen valhe ylimmäisen papin pihassa.
Mutta nyt Pietari tuntee olonsa epävarmaksi.Hän nousee hiilivalkean äärestä ja lähtee porttikäytävään.Ei hän tietystikään pelkää palvelijatarta. Hän ymmärtää, että tilanne on opetuslapsille kriitillinen.Että olikin osaksi ajateltu käydä heihin käsiksi, se käy selville Getsemanen tapauksesta niinkuin myös siitä kertomuksesta, kuinka muuan nuori mies ( Markus) otettiin kiinni ja pakeni alastomana.
Mutta porttikäytävässä Pietari joutuu uudelleen koetteelle. Toinen palvelijatar on nyt tullut ensimmäisen tilalle portinvartijaksi. Hän näkee Pietarin ja sanoo:" Tämäkin oli Jeesuksen Nasaretilaisen, seurassa."    Mutta nut Pietari tarttuu lujemmin asiaan. Hän ymmärtää, että ensimmäinen välttelevä vastaus oli liian heikko karkottamaan epäluuloa:" En tunne sitä miestä." Voi, Pietari, että saatoitkin käyttää Mestaristasi noin halpaa sanaa: sitä miestä! ja kieltää tuntevasi häntä.-- Ja Pietari vahvistaa nämä sanansa valalla.
Mutta tämä näyttää tepsineen. Kokonaisen tunnin saa Pietari olla rauhassa. Miten Pietari käytti tämän tunnin? Emme tiedä. Ettei hän nytkään malttanut mieltään, muistanut Jeesuksen sanoja --tunnustanut ja katunut --vaikkapa olisi saanut maksaa sen hengellään! Olihan hän luvannut kuolla Mestarinsa puolesta.
Mutta Pietari näyttää päinvastoin tuntevan itsensä turvallisemmaksi. Ajan mittaan hän jopa puuttuu keskusteluun. Kukaties hän koettaa hiukan udella oikeussalista tulevilta palvelijoilta, mitä uutta sinne kuuluu.Joka tapauksessa tiedämme sen, että hän puhuessaan kiinnittää huomion uudelleen puoleensa, hänen galilealainen murteensa tunnistetaan, ja muuan Malkuksen sukulainen tuntee Pietarin olleen Getsemanessa. Hän sanoo:" Totisesti tämä oli hänen kanssaan; sillä onhan hän galilealainen." Hän arvelee: turha on sinun kieltää, kielimurteesi sinut ilmaisee.
Silloin Pietari iskee lujasti. Hän sekä sadattelee että vannoo: En tunne sitä miestä.
Silloin kukko lauloi.
Päivä alkoi sarastaa. Eläimet alkoivat herätä. Kukko lauloi, sinä aamuna niin kuin muullonkin. Eikä kuitenkaan niin kuin joka aamu, sillä se kukonlaulu kävi pistoksena Pietarin sydämeen.
Silloin kaikkien päät kääntyvät. Hän , jota he odottavat, tulee. Sidottuna, lyötynä, syljeksittynä. Hänen silmänsä etsivät yhtä toisten joukosta. Etsivät ja löytävät. Ja hetkeksi sulavat nämä kaksi silmäparia yhteen. Vapahtajan silmät ovat täynnä kärsimystä ja surua, rakkautta ja anteeksiantamusta. Ja langenneen Pietarin silmät sulavat tästä katseesta, joka pusertaa kyyneleet tuon ylpeän miehen silmistä ja ajavat hänet  yksinäisyyteen katkerasti itkemään.
Miksei Pietaria näkynyt ristin juurella? Hänen tapaistaan, jos kenen, olisi ollut, että hän olisi mennyt mestarinsa mukana sinne.Ehkä hänen itkunsa ei ollut vielä lakannut. Se ei lakannutkaan todella, ennenkuin Ylösnousseelta tuli sana ja erityinen tervehdys Pietarille.Ja siihen tervehdykseen sai Pietari upottaa syntinsä, unohtaa kieltämisensä ja juoda täyttä anteeksiantamusta syvästä lankeemuksestaan.
Jospa jokainen Jeesuksen opetuslapsi kohtaisi saman katseen, itkisi samat katkerat kyyneleet ja saisi kuulla saman anteeksiantamuksen tervehdyksen ja niin nousisi ja alkaisi uudelleen.Jumalan kiitos, että langennut Pietari saa alkaa uudelleen.
                                                           Fredrik Wislöff


1386395.jpg